Címlap Híreink 2018-2019 November

Eseménynaptár

<<  Március 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252728293031

November

Színházban voltunk (Toldi című musical)

November 12-én, hétfőn huszonkét 6-7. osztályos hőgyészi tanulóval, a gyönki általános iskola és a gimnázium diákjaival együtt a dunaújvárosi Bartók Színházban megtekintettük a Toldi című musicalt.

Folkmann Mónika és Pfaff Károlyné kíséretével menetrendszerű járattal utaztunk át először Gyönkre, ahonnan két nagy busszal mentünk tovább Dunaújvárosba összesen közel 100-an. A musical Arany János műve alapján készült, a zenéjét Szarka Gyula, a Ghymes együttes tagja szerezte. A darabot a Bartók Táncszínház előadása színesítette. Mindenkinek nagyon tetszett az ismert történet ebben az új formában.

Köszönjük Szegletes Zsuzsa tanárnőnek, a gyönki gimnázium magyar munkaközösség-vezetőjének, hogy megszervezte ezt a közös színházlátogatást.


Pfaff Károlyné

Módosítás: (2018. december 21. péntek, 19:54)

 

Magyar versenyek

Novemberben két magyar nyelvi versenyünk is volt két egymást követő napon: 21-én és 22-én.

Szerdán a Simonyi Zsigmond országos helyesírási verseny 1. fordulóját írták meg az 5-8. évfolyam diákjai. Ezen a versenyen csak a 85 % felett teljesített dolgozatokat lehet beküldeni Kaposvárra, de idén ezt sajnos nem sikerült senkinek elérni.

Másnap a bonyhádi gimnázium által szervezett országos Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen a 4. és a 7-8. évfolyam tanulói vehettek részt. Itt a 60% felett teljesítő diákok juthatnak tovább. Ez egy gyereknek sikerült, Mátyás Hunor 4.a osztályos tanuló dolgozatát küldtük tovább, akit be is hívtak a következő fordulóra. Eredményéhez gratulálunk, és további sok sikert kívánunk.

A verseny lebonyolításában segítségünkre volt Stefán Márta és Kérőné Tanner Éva, a dolgozatok javítását a két magyar szakos pedagógus végezte: Retkesné Oberritter Bernadett és Pfaff Károlyné.

 

„Hej, Rákóczi ….” – Rendkívüli tanítási óra iskolánkban

2018. november 8-án, csütörtökön iskolánk 4., 5. és 6. évfolyamos tanulói rendkívüli tanítási órán vehettek részt, melyet Nagy Csaba tárogatóművész tartott diákjainknak. A tanulók megismerkedhettek a visító hangú történeti és kellemes hangzású új tárogatóval, melyet kimondottan magyar hangszerként tartanak számon. Mivel a tárogató a Rákóczi szabadságharc idején igen megbecsült hangszer volt, a művész úr segítségével bepillantást nyerhettek tanulóink a kuruc világba, e kor történelmi eseményeibe. A tárogatón felhangoztak ismert és kevésbé ismert nóták, melyek segítségével még érdekesebbé vált művészelőadónk kuruckori ismertetője. Az egyik legérdekesebb momentum egy eredeti kuruckori pisztoly bemutatása volt, mely ismertetésénél egyik tanulónk is segédkezett.

A jól sikerült és élvezetes óra közös énekléssel zárult, tanulóink és pedagógusink a művész zenei kísérete mellett a „Kossuth Lajos azt üzente…” című dalt énekelték el.

Köszönjük Nagy Csaba művész úr ingyenes történelmi, irodalmi és zenei előadását.

Stefán Márta ivh.

A képek megtekinthetők itt.

Módosítás: (2018. december 11. kedd, 09:53)

 

Német színház

2018.11.30-án 40 tanuló a Szekszárdi DBU-ban megtekintette a „Pinokkió” című mesét.

A gyerekeknek nagyon tetszett az előadás.

A színház anyagi támogatásáért (útiköltség) köszönetünket szeretnénk kifejezni a Hőgyészi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak.

Kísérő tanárok: Balogh Mariann, Tölgyes Tímea és Folkmann Mónika

Folkmann Mónika n.mkv.

Módosítás: (2018. december 03. hétfő, 09:11)

 

Mikulás futás

 
További cikkeink...
Címer
Hirdetés
Heti étlap
Hirdetés
Tablók
2006_8c.jpg
Névnap
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Iskolarendőr
Hirdetés