Címlap Erdei iskola 2018

Eseménynaptár

<<  Március 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252728293031

Erdei iskola 2018

Pályázati támogatás

Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Emberi Erőforrások Támogatáskezelő, nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasótáborok megvalósítására kiírt, NEMZ-TAB-18 nyertes pályázat kapcsán a Hőgyészi Német Nemzetiségi Önkormányzat,  „Hagyományőrző tábor Lengyelen” tábor keretein belül, 5 nap 4 éjszakát töltött Lengyel-Annafürdőn, 2018. 09. 3-7. között. A támogatáskezelő 500 000 Ft támogatással járult hozza a tábor megvalósításához.

http://www.emet.gov.hu/

 

Erdei iskola 2018.

Az idei tanévben hagyományainkhoz híven a 6. évfolyam mehetett el erdei iskolába, de ez most német nyelvi táborral kiegészítve egy pályázatnak köszönhetően 5 naposra bővült mindkét osztály számára. Így a 6.a és b osztály 34 tanulója szeptember 3-tól 7-ig az első tanítási hetet Lengyel-Annafürdőn tölthette négy kísérőjével együtt.

A szervezés már tavaly elkezdődött, amikor a Hőgyészi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. segítségével megpályáztuk ezt a lehetőséget, és 500000 Ft-ot nyertünk rá. Mivel ez az összeg nem teljesen fedezte volna az összes költséget, ezért kértünk hozzá egy kis támogatást a Hőgyészi Önkormányzattól, a KLIK Tamási Tankerületétől, a HNNÖ-től és a szülőktől is. Stefán Márta intézményvezető-helyettes segítségével már augusztus közepétől sok időt töltöttünk a programok, az étkeztetés és az utazás megszervezésével, majd a szülőket is összehívtuk, és tartottunk egy tájékoztatót számukra, ahol néhány dologban kértük a segítségüket is.

Aztán végre elérkezett a várva várt nap, amikor az évnyitóra már mindenki nagy csomagokkal felpakolva érkezett. Az ünnepség után átöltözve előbb a 6.a, majd a busz visszaérkezése után a 6.b osztály is útnak indult, a szülők pedig hazavitték az ünneplő ruhát. Az Önkormányzatnak és Botta György polgármesternek köszönhetően a 18 fős önkormányzati busz két fordulóval ingyen szállított el bennünket Lengyel-Annafürdőre.

 

Bővebben...

 

Az erdei iskola

Reggel korán keltem, felöltöztem és mentünk is az évnyitóra a szüleimmel és testvéremmel. Nagyon izgultunk, mivel ez nem egy átlagos nap volt.

Rossz idő volt, ezért bent tartottuk meg az évnyitót. Miután vége volt, átbeszéltük a szabályokat és a változásokat. Majd mikor ideért a busz, elindultunk Lengyel-Annafürdőre. Amikor odaértünk, a bőröndünket felvittük a szobánkba. Kipakoltunk és megismertük kicsit jobban Annafürdőt, majd vacsoráztunk. Utána táncoltunk és buliztunk aztán fürödtünk és nyugovóra tértünk.

Másnap reggeliztünk és elsétáltunk az Ökoházhoz (8 km a sárban). Ott perecet sütöttünk és vályogtéglát készítettünk. Busszal mentünk be a kastélyig, ahol ebédeltünk. Amikor visszaértünk, akkor csuhévirágot csináltunk. Kecskét is fejtünk, ami nagyon élvezetes volt számomra, mivel nagyon szeretem a kecskéket. Este pedig német dalokat énekeltünk és tábortűznél vacsoráztunk meg.

Reggel elsétáltunk a tóhoz, közben megismerkedtünk a parkerdő növényeivel, és gubacstintával festettünk. Utána szabad foglalkozás volt. Délután nemezeltünk és pihentünk majd megjöttek a szülők is és hozták a sok finom palacsintát. A szülőknek is megmutattuk Annafürdőt és elmeséltük, hogy mi mindent tudtuk meg róla. Amikor elmentek a szülők, akkor népi játékokat játszottunk, majd pedig lepihentünk.

Csütörtök reggel kincset kerestünk Lengyelen, ami elég sikeres volt a csapatunknak. A kincset a lengyeli kastélyparkban egy fán találtuk meg, ami tetkó és egy jegyzetfüzet volt. Itt a kastélyparkban láthattunk egy hatalmas mamutfenyőt, ami elég öreg volt. Ezután elindultunk vissza a szállásra. Délután naptárt és gyógynövényekből csokrot készítettünk. Este melegszendvicset ettünk és csillagokat vizsgáltunk szabad szemmel a tónál.

Péntek délelőtt fajátékokat készítettünk és szabad foglalkozás volt. Búcsúzóul még egyszer lesétáltunk a tóhoz. Délben a szülők hazahoztak minket.

Szerintem nagyon jó és élményekben gazdag volt ez a hét. Nekem nagyon tetszett =)

(Hambrus Fanni)

 

Az erdei iskola kalandjai

Szeptember 3-a. Elérkezett a várva várt nap, az erdei kirándulás napja. A tanévnyitó ünnepség után a hőgyészi önkormányzat autóbuszával elindultunk Annafürdőre.

Az idő nem volt jó, zuhogott az eső, villámlott és dörgött az ég. Bíztunk benne, hogy ez az idő csak átmeneti lesz.

Megérkezésünk után elfoglaltuk a szobánkat és kipakoltunk. Nyolc ágy és egy nagy szekrény volt a szobában. Miután mindenki megtalálta a számára legmegfelelőbb ágyat, kicsit megpihentünk.

Azután jött egy ott dolgozó személy-akit Stefinek hívtak -, és gyakorlatilag megmutatta Annafürdőt és megismertette Lengyel történetét. Az első közös program tehát a táborhely és környékének megismerése Stefi segítségével. Először elmentünk a szarvasokhoz és a vaddisznókhoz. Stefi elmondta az állatokra jellemző tulajdonságokat és beszélt arról is, hogy természetes körülmények között hogyan élnek ezek az állatok. Ezután következett egy kissé meredek emelkedő, amelynek tetején volt a Rétisas-fészek kilátó. A kilátó tetejéhez vezető úton játékos feladatok voltak, amelyeket meg lehetett fejteni.

Módosítás: (2018. október 11. csütörtök, 07:15)

Bővebben...

 

Erdei iskola 2018 - Meghosszabbodott a nyári szünetem!

A 2018-as tanév számomra fontos, és izgalmas héttel kezdödött,ugyanis a tanévnyitó ünnepség után közvetlenül,indultunk Annafürdöre az erdei táborba ahová a Hőgyészi Önkormányzat kisbuszával szállítottak el minket.

Az odaérkezést követően mindenki elfoglalta a szállását. Az első nap esti programja egy német táncest volt, amit Folkmann-Papp Petra tartott, nagy odaadással és sok-sok türelemmel, mivel gyakorlatlanok és "falábúak" voltunk. Ezután mindenki nagy örömére, tini disco következett, melyet az általunk összeállitott dalokból játszottak le tanáraink. A disco és az esti fürdőzés után nehezen tudtunk elaludni. Kedd reggel, Mónika néni 08:00-kor keltett fel bennünket,és a napot egy felüdítő túrával kezdtük, melynek idegenvezetője Stefi volt, aki ott tartózkodásunk alatt nagyon sok új információval halmozott el minket. A túra első álomása az Annaforrás volt.

/további képek a képre kattintva/

A fényképeket Folkmann Mónika készítette.

Bővebben...

 
További cikkeink...
Címer
Hirdetés
Heti étlap
Hirdetés
Tablók
2013_8b.jpg
Névnap
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Iskolarendőr
Hirdetés