Címlap Határtalanul! program - 2018

Eseménynaptár

<<  Február 2023  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Határtalanul

Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása: Szombat reggel nagy izgalommal vágtunk neki a kirándulásnak. Miskolcon csatlakozott hozzánk Gyula bácsi az idegenvezetőnk, aki rövid bemutatkozás után, valamint az utazás szabályainak ismertetése után elmondta a napi programot, hogy hol fogunk megszállni, majd belekezdett a tájékoztatásba. Menet közben megismertük Magyarország úthálózatát, melyik autópálya hol található és milyen útvonalakat köt össze. Ezután Kassa városáról hallottunk rövid ismertetőt, ahová első úticélunk vezetett. Tornyosnémetinél hagytuk el az országot. Itt pontos tájékoztatást kaptunk a határátkelésről, hogy történt régen és most. Első állomásunk Kassa volt, ahol II. Rákóczi Ferenc Rodostói házának másolatát jártuk végig és hallgattuk meg a tárlatvezető izgalmas előadását a fejedelemről. Majd Kassa főterét és sétálóutcáját jártuk végig egy előzetes várostörténeti tájékoztatás után. Itt kaptunk némi szabad időt, felkerestük Márai Sándor ülőszobrát. Sajnos a Kassai Dómot csak kívülről tudtuk megtekinteni, mert szombati nap lévén rengeteg esküvőt tartottak. Láttuk az Orbán-tornyot, a több darabra tört óriási harangot.

Hosszú, de tartalmas utazás után megérkeztünk a szálláshelyünkre, Deregnyő falucskába, ahol szívélyes fogadtatásban volt részünk. Itt a helyi plébános fogadott bennünket meleg vacsorával, szigorú házirenddel, majd elfoglaltuk a szobákat, kipakoltunk. Rövid pihenő után este 8-kor ismét összeültünk az ebédlőben, csapatokat alakítottunk. A gyerekek minden este rövid beszámolót tartottak a nap eseményeiről, a látnivalókról. Mindenkinek meg kellett fogalmaznia, hogy aznap mi az, ami a legjobban tetszett neki és miért. Este fáradtan, de rengeteg új ismerettel és élménnyel tértünk nyugovóra.

2. nap: Közös reggeli ima után, finom és bőséges étkezést követően vágtunk neki az aznapi kalandoknak. A buszon, Gyula bácsi minden lényeges információt megosztott velünk. Hallottunk a Vojan erőműről, a csodálatos repceföldek mentén haladva, beszélt nekünk Szlovákia mezőgazdaságáról. Nagykapus mellett elhaladva egy hatalmas gázfogadó állomásról, valamint Dobra településről, ahol az Ukrajnából érkező vasúti rakományokat hatalmas daruk segítségével rakták át és szállították tovább.

A második nap első célállomása Bély, ahol a grófi Sennyei család birtokát és kastélyát tekintettük meg. Gyula bácsitól mindenki kapott egy piros-fehér-zöld barátságkarkötőt, és közös énekléssel búcsúztunk el a helyi idegenvezetőtől. Nagytárkányba menet a buszról bekukkantottunk a bodrogközi címerparkba. Gyula bácsi mesélt nekünk a tiszacsernyői, illetve ágcsernyői vasutas kisvárosról, Kis- és Nagytárkányról, a hármas határcsücsökről is.

Nagytárkányban a sóházat tekintettük meg. Ezután folytattunk utunkat a leleszi kolostorhoz. Itt is sok-sok információval gazdagodtunk, még a négylyukú királyi hidat is megmutatta nekünk az idegenvezetőnk.

Utolsó állomásunk Tőketerebes, az Andrássy kastély, ahol Andrássy Gyulának és családjának állítottak emléket. A termekben a főúri családok néhány bútordarabjait, festményeit láttuk. A legjobban az Andrássy Gyula mauzóleuma ragadott meg minket, ahol koszorút is elhelyeztünk.

A buszon hazafelé ismertetőt kaptunk a szlovák iskolarendszerről. Rengeteg csodás élménnyel tértünk vissza a szállásra, ahol a közös énekes ima és a finom vacsora után ismét összegeztük az aznapi látnivalókat és személyes élményeket.

3. nap: Már kissé fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel keltünk útra, hiszen a 3. nap egyik programja a nagyszelmenci általános iskola látogatása volt, amit már nagyon vártunk. Előtte a Laborc folyón átkelve Dobóruszkára mentünk, ahol Dobó Istvánról és családjáról tudtunk meg információkat. Itt a Dobó család által épített Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt római katolikus templomban egy nagyon kedves néni tartott előadást nekünk Dobó életéről és haláláról, valamint a templom történetéről. Dobó István síremlékénél koszorút helyeztünk el, majd fejet hajtottunk a tiszteletére. Ezután folytattuk utunkat Nagyszelmencre, ahol nagyon megható fogadtatásban volt részünk. Miután bemutatkoztunk és elénekeltük ajándékul a dalainkat, a helyi iskolások is kis műsorral kedveskedtek nekünk. Ezt követően 3 órát látogattunk meg, aminek aktív részesei lehettünk. Egy szlovák idegennyelvi órát, egy magyarórát és egy testnevelést. A gyerekek ismerkedtek egymással, beszélgettek, még néhány barátságkarkötő is gazdát cserélt, amit örömmel és szívesen fogadtak a diákok. Minket pedagógusokat pedig az iskola igazgatója fogadott kávéval, sütivel.

Egy kedves tanárnő elkísért bennünket a kettévágott falu határához és mesélt nekünk az akkori történésekről. Sajnos hamar eltelt az idő, szívesen maradtunk volna, de tovább kellett folytatni utunkat Királyhelmenc felé, ahol Majláth Józsefről és családjáról bővíthettük tudásunkat, valamint Gyimesi György vadászati kiállításában gyönyörködhettünk. Aztán a sok múzeum és kastély után a Nagykövesdi- várat is „bevettük”. Ki futva, ki négykézláb, megmásztuk a hegyet, amin a vár romja áll, de megérte, mert csodálatos látvány tárult a szemünk elé.

A buszon ismét Gyula bácsi vette át a szót, néhány legendával színesítette a programot. A rengeteg információtól és látnivalótól elfáradva ismét Deregnyőn találtuk magunkat. Vacsora után rövid séta keretében megismertük a falut, ahol 3 napig voltunk elszállásolva. Utolsó este is fáradtan hajtottuk párnáinkra fejünket.

Utolsó nap: Bőséges reggeli után megköszöntük a kedves vendéglátást, szép rendet raktunk, felvettük úticsomagjainkat, és búcsút vettük Deregnyőtől. Büszkék voltunk magunkra, mert nagyon megdícsértek bennünket.

Gyula bácsi hazafelé is gondoskodott arról, hogy minél több információval térjünk haza. Mesélt nekünk Zemplénről, a legrégebbi településről, a tokaji borászatról. Bodrogszerdahelyen átutazva megszemlélhettük a ma polgármesteri hivatalként működő egykori báró Vécsey Károly kastélyát is.

Karoson a honfoglaláskori emlékparkba látogattunk el. Utolsó megállónk Sárospatak volt, ahol a várat jártuk körül.

Nagyon- nagyon sok élménnyel tértünk haza. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a csodálatos kiránduláson, ígérjük, az emlékeket elraktározzunk.

Kelemenné Várda Rita, Magyari Tímea, Tölgyes Tímea

 
Címer
Hirdetés
Heti étlap
Hirdetés
Tablók
2009_8b.jpg
Névnap
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Hirdetés
Iskolarendőr
Hirdetés