Nemzetiségi nap – 2018.02.13.
Február 13-án rendeztük meg a már hagyománnyá vált nemzetiségi napunkat, melynek témája a farsang volt. A magyarok a farsang ünnepét a németektől vették át. Ilyenkor minden este bálokat tartottak, mulattak. A magyarországi németeknél ez idő alatt zajlott a disznóvágás, ami az év egyik legszebb időszaka volt. Hiszen ilyenkor nem lehetett a földeken dolgozni, így több időt tölthettek együtt. A legkedveltebb étel a töltött káposzta és a fánk volt. A farsang utolsó napján sokhelyütt szalmabábut égettek a tél elűzése érdekében. A böjti időszak hamvazó szerdával kezdődik és 40 napig tart. A nemzetiségi napunkon ezeket a régi hagyományokat modernebb változatban elevenítettük fel. A napot egy megnyitóval kezdtük, melyen Folkmann-Papp Gréta 2.a osztályos és Tusa Gréta 7.a osztályos tanuló egy-egy német verset szavalt. Azután mindenki az osztályában farsangi maszkokat, álarcokat, bábukat készített és keresztrejtvényt oldott meg. Közben vidám farsangi zenéket hallgattak. Majd következett a várva várt pillanat: a kiszebáb égetése. A rossz idő miatt az ablakokból nézte az egész iskola az eseményt. Ezután táncház következett. Folkmann-Papp Petra, a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium 9.a osztályos tanulója segítségégével a felső tagozatosok elsajátíthatták a polka és a keringő alaplépéseit. Dránovics Dávid, a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium 10.c osztályos tanulója harmonikán kísérte a diákokat. Eközben az alsó tagozatosok vidám farsangi dalokat tanulhattak meg és táncolhattak az osztálytermekben. Ebéd után a menzán mindenki finom fánkot ehetett. Úgy gondolom, hogy élményekben gazdag, tartalmas napot tudhatunk magunk mögött.
Folkmann Mónika
nmkv.
Módosítás: (2018. március 04. vasárnap, 16:17)